Hoe gebruik je Yoast de SEO Plugin voor WordPress?

In onze handleiding vindt u zowel gratis als Premium instellingen van de Yoast SEO-plugin, toegankelijk voor diverse gebruikersniveaus.

 

 

 

1.

Installatie en Activatie

Stap 1: Inloggen op je WordPress Dashboard
Begin met in te loggen op je WordPress-dashboard. Dit is meestal te bereiken via een URL-structuur zoals jouwdomein.com/wp-admin.

Stap 2: Navigeren naar de Plugin Sectie
Eenmaal ingelogd, vind je aan de linkerkant van je dashboard een menu. Zoek naar de optie ‘Plugins’ en klik hierop. Dit opent een pagina waar je alle huidige plugins kunt zien en nieuwe kunt toevoegen.

Stap 3: Zoeken naar Yoast SEO
Klik op de knop ‘Nieuwe toevoegen’ bovenaan de Plugins-pagina. Gebruik de zoekfunctie en typ ‘Yoast SEO’. Je zult snel de Yoast SEO plugin in de zoekresultaten vinden.

Stap 4: Installeren van de Plugin
Zodra je Yoast SEO hebt gevonden, klik je op de knop ‘Nu installeren’, meestal te vinden net onder de naam van de plugin. WordPress zal de plugin nu downloaden en installeren op je site.

Stap 5: Activeren van de Plugin
Na de installatie verandert de knop ‘Nu installeren’ in een knop ‘Activeren’. Klik hierop om Yoast SEO te activeren. Eenmaal geactiveerd, wordt Yoast SEO toegevoegd aan je geïnstalleerde plugins en is klaar voor gebruik.

Stap 6: Toegang tot Yoast SEO-instellingen
Na activatie vind je Yoast SEO-instellingen door in het linkermenu van je dashboard naar ‘SEO’ te navigeren (dit is een nieuwe optie die verschijnt na installatie van Yoast SEO). Hier kun je de plugin instellen en configureren volgens je SEO-behoeften.

Tips:

 • Zorg ervoor dat je WordPress en alle andere plugins up-to-date zijn voordat je een nieuwe plugin installeert.
 • Maak een back-up van je website voordat je belangrijke wijzigingen aanbrengt, zoals het installeren van nieuwe plugins.
 • Lees de documentatie van Yoast SEO voor meer geavanceerde instellingen en tips over het gebruik van de plugin.

 

Door deze stappen te volgen, kun je de Yoast SEO-plugin succesvol installeren en activeren op je WordPress-site. Dit is een belangrijke stap naar betere zichtbaarheid en optimalisatie van je website in zoekmachines.

2.

Configuratie Wizard van Yoast SEO

Stap 1: Toegang tot de Yoast SEO Configuratie Wizard
Na het installeren en activeren van de Yoast SEO plugin, ga je naar de Yoast SEO-instellingen in je WordPress-dashboard. Klik op ‘SEO’ in het linkermenu. Op de ‘Algemeen’-tab van Yoast SEO vind je de optie ‘Configuratie Wizard’. Klik hierop om te beginnen.

Stap 2: Start de Wizard
Je komt nu op een scherm waar de Configuratie Wizard van start gaat. Klik op ‘Start de configuratie wizard’ om te beginnen met het instellen van Yoast SEO voor je website.

Stap 3: Omgevingsinstellingen
De eerste stap in de wizard vraagt of je site live is en geïndexeerd mag worden door zoekmachines. Kies ‘Optie A’ als je site live is en geïndexeerd moet worden. Selecteer ‘Optie B’ als je site in onderhoudsmodus is en nog niet klaar is voor indexering.

Stap 4: Website Type
Selecteer het type website dat je hebt. Je kunt kiezen uit opties zoals een blog, webshop, nieuwswebsite, etc. Deze informatie helpt Yoast SEO om je SEO-instellingen beter af te stemmen.

Stap 5: Organisatie of Persoon
Hier bepaal je of je website een persoon of een organisatie vertegenwoordigt. Vul de naam in en voeg, indien van toepassing, een logo toe.

Stap 6: Social Media Profielen
Voeg de URL’s van je sociale media-profielen toe. Dit helpt zoekmachines te begrijpen welke sociale media-accounts geassocieerd zijn met je site.

Stap 7: Zoekmachine Zichtbaarheid
Hier kun je instellen welke inhoudstypen zichtbaar moeten zijn voor zoekmachines. Beslis bijvoorbeeld of je berichten en pagina’s wilt laten indexeren.

Stap 8: Meerdere Auteurs
Geef aan of je website meerdere auteurs heeft. Dit beïnvloedt hoe zoekmachines dubbele content zien.

Stap 9: Titelinstellingen
Stel de titel van je website in. Yoast SEO kan je een voorbeeld geven van hoe je titel wordt weergegeven in zoekmachines.

Stap 10: Afronding
De laatste stap geeft je de mogelijkheid om je aan te melden voor de nieuwsbrief van Yoast en geeft suggesties voor verdere acties, zoals het optimaliseren van je ‘cornerstone content’.

Tips:

 • Neem de tijd voor elke stap en zorg ervoor dat je alle informatie correct invoert.
 • De configuratie kan later altijd worden gewijzigd als er iets verandert aan je website of strategie.
 • Maak gebruik van de hulp-links en tooltips in de wizard voor extra uitleg over elke stap.

 

Na het voltooien van deze stappen, is je website basis geoptimaliseerd voor zoekmachines met behulp van Yoast SEO. Vergeet niet om regelmatig je SEO-instellingen te herzien en te updaten!

3.

Trefwoorden Instellen met Yoast

Stap 1: Kies een Focus Trefwoord
Voor elke pagina of blogpost op je WordPress-site, moet je een focus trefwoord (of zin) kiezen. Dit trefwoord moet de essentie van je content weerspiegelen en zijn wat je ideale lezer zou gebruiken om je content te vinden via een zoekmachine.

Stap 2: Voer het Trefwoord in Yoast SEO In
In de WordPress-editor, onderaan elke pagina of post, vind je het Yoast SEO-meta box. Voer hier je focus trefwoord in het veld ‘Focus keyphrase’ in.

Stap 3: Analyse van Yoast SEO
Nadat je het focus trefwoord hebt ingevoerd, analyseert Yoast SEO automatisch de content op basis van dit trefwoord. De plugin beoordeelt de SEO-vriendelijkheid van je pagina en geeft verbeterpunten aan.

Stap 4: Volg de Aanbevelingen van Yoast
Yoast SEO biedt een lijst met aanbevelingen en verbeterpunten, zoals:

 • De aanwezigheid van het trefwoord in de titel, meta beschrijving, en de eerste alinea.
  De leesbaarheid van de tekst.
 • De lengte van de tekst en de dichtheid van het trefwoord.
 • Interne en externe links.
 • Volg deze suggesties om je content te optimaliseren.

Stap 5: Update je Content
Pas je content aan op basis van de aanbevelingen van Yoast. Dit kan betekenen dat je het trefwoord vaker moet gebruiken, subkoppen moet toevoegen, of links moet verbeteren.

Stap 6: Herhaal de Analyse
Nadat je wijzigingen hebt aangebracht, laat Yoast SEO je content opnieuw analyseren. Streef naar een ‘groene’ score, wat betekent dat je content goed geoptimaliseerd is.

Stap 7: Herzie Regelmatig
SEO-trends en -algoritmen veranderen voortdurend, dus het is belangrijk om je focus trefwoorden en de bijbehorende content regelmatig te herzien en bij te werken.

Tips:

 • Kies focus trefwoorden die relevant en specifiek zijn voor je content.
  Overdrijf niet met het gebruik van trefwoorden, dit kan leiden tot ‘keyword stuffing’, wat negatief is voor SEO.
 • Gebruik trefwoorden natuurlijk en in context.
 • Door deze stappen te volgen, kun je effectief focus trefwoorden instellen en je WordPress-content optimaliseren voor betere zoekmachine zichtbaarheid.

4.

Meta Beschrijvingen Bewerken met Yoast SEO

Stap 1: Begrijp het Doel van een Meta Beschrijving
Een meta beschrijving is een korte tekst die onder de titel van je pagina in zoekmachineresultaten verschijnt. Het doel is om de lezer te informeren en aan te moedigen om op jouw link te klikken. Een goede meta beschrijving bevat het focus trefwoord en motiveert de gebruiker om meer te lezen.

Stap 2: Vind de Yoast SEO Meta Box
Ga naar de WordPress-editor van de pagina of post die je wilt bewerken. Scroll naar beneden totdat je de Yoast SEO meta box ziet, meestal onder de teksteditor.

Stap 3: Voer je Focus Trefwoord in
Als je dat nog niet gedaan hebt, voer dan je focus trefwoord in het veld ‘Focus keyphrase’ in. Dit zorgt ervoor dat Yoast SEO je content kan analyseren, inclusief de meta beschrijving.

Stap 4: Schrijf je Meta Beschrijving
Klik op ‘Google preview’ (of ‘Snippet preview’) in de Yoast SEO meta box. Klik vervolgens op het ‘Edit snippet’-knopje. Hier kun je je meta beschrijving invoeren in het veld ‘Meta description’.

Stap 5: Gebruik het Focus Trefwoord
Zorg ervoor dat je focus trefwoord vroeg in de meta beschrijving voorkomt. Dit helpt bij SEO en zorgt ervoor dat de lezer direct ziet dat jouw pagina relevant is.

Stap 6: Maak het Aantrekkelijk en Informatief
Schrijf een duidelijke en beknopte beschrijving van wat bezoekers kunnen verwachten van je pagina. Je hebt ongeveer 155 karakters, dus maak elk woord tellen. Probeer een call-to-action of een intrigerend detail toe te voegen om klikken te stimuleren.

Stap 7: Houd de Lengte in de Gaten
Yoast SEO toont een voortgangsbalk die van rood naar groen gaat naarmate je de optimale lengte van de meta beschrijving benadert. Vermijd dat de beschrijving te lang is, want dan wordt deze afgekapt in zoekmachineresultaten.

Stap 8: Opslaan en Herhalen
Sla je wijzigingen op en herhaal dit proces voor elke belangrijke pagina en post op je website.

Tips:

 • Probeer uniek en specifiek te zijn voor elke pagina. Vermijd het gebruik van dezelfde meta beschrijving voor meerdere pagina’s.
 • Denk vanuit de lezer: wat zou hen overtuigen om op jouw link te klikken?

 

Door deze stappen te volgen en effectieve meta beschrijvingen te schrijven, kun je niet alleen je SEO verbeteren, maar ook de klikfrequentie vanuit zoekmachineresultaten naar je website verhogen.

5.

Leesbaarheidsanalyse met Yoast SEO

Stap 1: Begrijp het Belang van Leesbaarheid
Leesbaarheid is cruciaal voor het succes van je content. Teksten die gemakkelijk te lezen en te begrijpen zijn, houden de aandacht van je bezoekers vast en verbeteren de gebruikerservaring. Yoast SEO biedt een leesbaarheidsanalyse om je hierbij te helpen.

Stap 2: Toegang tot Yoast SEO Leesbaarheidsanalyse
In de WordPress-editor van je pagina of blogpost, scroll je naar de Yoast SEO meta box, die je onderaan je teksteditor vindt. Klik op het tabblad ‘Leesbaarheid’.

Stap 3: Analyseer de Resultaten
Yoast SEO geeft je nu een reeks leesbaarheidsscores. Deze omvatten factoren zoals de lengte van zinnen en alinea’s, het gebruik van passieve zinnen, de frequentie van subkoppen, en de consistentie van overgangswoorden.

Stap 4: Maak Wijzigingen op Basis van Aanbevelingen

 • Korte Zinnen: Gebruik korte, bondige zinnen om complexiteit te verminderen.
 • Actieve Stem: Schrijf in actieve stem om je tekst directer en levendiger te maken.
 • Tussenkoppen: Gebruik tussenkoppen om je tekst te structureren en het gemakkelijker leesbaar te maken.
 • Overgangswoorden: Deze helpen de lezer door je tekst te leiden en verbeteren de flow.
 • Alinea Lengte: Vermijd lange alinea’s om het lezen te vergemakkelijken.

Stap 5: Herhaal de Analyse
Nadat je wijzigingen hebt aangebracht, laat Yoast SEO je tekst opnieuw analyseren. Streef naar een ‘groene’ score, wat wijst op een goede leesbaarheid.

Stap 6: Sla Je Wijzigingen Op
Nadat je tevreden bent met je leesbaarheidsscore, sla je de wijzigingen op je pagina of post op.

Tips:

 • Gebruik alledaagse taal die je doelgroep gemakkelijk begrijpt.
 • Varieer in zinslengte om je tekst aantrekkelijker te maken.
 • Lees je tekst hardop voor om natuurlijke flow te verzekeren.

Door het verbeteren van de leesbaarheid van je content met Yoast SEO, verhoog je niet alleen de betrokkenheid van je bezoekers, maar verbeter je ook de algehele kwaliteit van je website.

6.

SEO Analyse met Yoast SEO

Stap 1: Begrijp het Belang van SEO Analyse
SEO-analyse door Yoast helpt bij het optimaliseren van je webcontent voor zoekmachines. Het biedt specifieke aanbevelingen om je pagina’s en berichten beter vindbaar te maken.

Stap 2: Voer je Focus Trefwoord in
In de WordPress-editor, scroll naar de Yoast SEO meta box en voer het focus trefwoord voor je content in. Dit trefwoord moet nauwkeurig de inhoud van je pagina of post weerspiegelen.

Stap 3: Analyseer de SEO Score
Nadat je het focus trefwoord hebt ingevoerd, analyseert Yoast SEO je content op basis van verschillende SEO-criteria. De plugin geeft een SEO-score weer met bijbehorende kleurcodes: rood (slecht), oranje (oké), en groen (goed).

Stap 4: Volg de Aanbevelingen van Yoast
De Yoast SEO meta box toont een lijst met verbeterpunten. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

 • Het gebruik van het trefwoord in de titel, koppen, eerste alinea, en in de gehele tekst.
  Het optimaliseren van de meta beschrijving.
 • Het toevoegen van interne en externe links.
 • Het verbeteren van de URL-structuur.

Stap 5: Pas je Content Aan
Werk je content bij volgens de aanbevelingen. Zorg ervoor dat je trefwoord op natuurlijke wijze wordt gebruikt en dat het op belangrijke plaatsen in je tekst voorkomt.

Stap 6: Controleer de Leesbaarheid
Naast SEO-criteria beoordeelt Yoast ook de leesbaarheid van je tekst. Zorg ervoor dat je content niet alleen geoptimaliseerd is voor zoekmachines, maar ook aangenaam is voor lezers.

Stap 7: Update en Heranalyseer
Nadat je de aanbevelingen hebt toegepast, sla je je wijzigingen op en laat je Yoast SEO opnieuw analyseren. Streef naar een groene score voor zowel SEO als leesbaarheid.

Tips:

 • Overmatig gebruik van trefwoorden kan leiden tot ‘keyword stuffing’, wat negatief kan zijn voor je SEO. Gebruik ze dus met mate.
 • Vergeet niet om afbeeldingen te optimaliseren door het gebruik van alt-teksten.

Door deze stappen te volgen en de SEO-analyse van Yoast te gebruiken, kun je de zichtbaarheid en effectiviteit van je content in zoekmachines aanzienlijk verbeteren.

7.

Sitemaps Instellen in Yoast SEO Plugin

Stap 1: Inleiding tot Sitemaps
Een sitemap is een bestand waarin de structuur van je site wordt weergegeven. Het helpt zoekmachines bij het crawlen en indexeren van je website. Met Yoast SEO kun je eenvoudig een sitemap genereren en indienen bij zoekmachines.

Stap 2: Toegang tot Yoast SEO Instellingen
Log in op je WordPress-dashboard en navigeer naar ‘SEO’ in het linkermenu. Klik op ‘Algemeen’ en open het tabblad ‘Functies’.

Stap 3: Activeer XML Sitemaps
Zoek naar de optie ‘XML Sitemaps’ in de lijst van functies. Zorg ervoor dat deze is ingeschakeld. Als dit niet het geval is, klik dan op de schakelaar om deze te activeren.

Stap 4: Bekijk je Sitemap
Na activatie verschijnt er een link ‘Zie de XML sitemap’. Klik op deze link om je gegenereerde sitemap te bekijken. Je sitemap URL zal meestal zijn jouwdomein.com/sitemap_index.xml.

Stap 5: Sitemap Instellingen
Ga terug naar de instellingen van Yoast SEO. Je kunt specifieke instellingen voor je sitemap aanpassen, zoals welke inhoudstypen of taxonomieën wel of niet opgenomen moeten worden in de sitemap.

Stap 6: Sitemap Indienen bij Zoekmachines

 • Google Search Console: Ga naar Google Search Console, selecteer je property, ga naar ‘Sitemaps’, en voer de URL van je sitemap in.
 • Bing Webmaster Tools: Log in bij Bing Webmaster Tools, selecteer je site, ga naar ‘Configure My Site’ en dan naar ‘Sitemaps’, en dien daar je sitemap URL in.

Stap 7: Controleer op Fouten
Nadat je je sitemap hebt ingediend, controleer je in Search Console of Bing Webmaster Tools regelmatig of er geen crawl-fouten zijn.

Tips:

 • Update je sitemap regelmatig, vooral als je nieuwe content publiceert.
 • Controleer of je geen belangrijke pagina’s uitsluit van je sitemap.
 • Gebruik de sitemap om de zoekmachines te helpen begrijpen welke delen van je site het belangrijkst zijn.

Door het correct instellen van je sitemap met de Yoast SEO plugin, vergroot je de kans dat al je belangrijke pagina’s worden geïndexeerd en gevonden door zoekmachines.

8.

Social Media Instellingen Configureren in Yoast SEO

Stap 1: Belang van Social Media Instellingen
De manier waarop je content op sociale media wordt weergegeven, kan de betrokkenheid en het bereik van je berichten aanzienlijk beïnvloeden. Yoast SEO biedt opties om te controleren hoe je content op platforms zoals Facebook en Twitter wordt gedeeld.

Stap 2: Toegang tot Yoast SEO Social Media Instellingen
Ga naar je WordPress-dashboard en klik op ‘SEO’ in het linkermenu. Kies vervolgens ‘Sociaal’ uit het submenu. Hier vind je de tabs voor verschillende sociale netwerken.

Stap 3: Facebook Instellingen

 • Open het tabblad ‘Facebook’ en zorg ervoor dat ‘Open Graph metadata’ is ingeschakeld. Dit helpt Facebook om de juiste titel, beschrijving en afbeelding van je pagina te pakken wanneer je content wordt gedeeld.
 • Je kunt ook een standaardafbeelding instellen voor berichten die geen specifieke uitgelichte afbeelding hebben.

Stap 4: Twitter Instellingen

 • Schakel over naar het tabblad ‘Twitter’ en zorg ervoor dat ‘Twitter card metadata’ is ingeschakeld.
 • Kies het type Twitter Card dat je wilt gebruiken: ‘Samenvatting met grote afbeelding’ wordt meestal aanbevolen voor een visueel aantrekkelijkere weergave.

Stap 5: Andere Sociale Netwerken

Voor andere netwerken zoals Pinterest en LinkedIn, gebruikt Yoast SEO in de meeste gevallen de Open Graph data van Facebook, maar het is goed om te controleren hoe je content eruitziet na het delen op deze platforms.

Stap 6: Individuele Berichten/Pagina’s Aanpassen

Voor elke post of pagina kun je de sociale media-informatie individueel aanpassen in de Yoast SEO meta box. Dit omvat het instellen van aangepaste titels, beschrijvingen en afbeeldingen voor Facebook en Twitter.
Stap 7: Opslaan en Testen

Nadat je je wijzigingen hebt aangebracht, sla je ze op. Test hoe je posts worden weergegeven op sociale media door de URL van een pagina te delen of gebruik sociale media debuggers.

Tips:

 • Zorg ervoor dat je afbeeldingen van hoge kwaliteit gebruikt die passen bij de afmetingen aanbevolen door elk sociaal platform.
 • Wees consistent in je branding over verschillende sociale media-platforms heen.
 • Controleer regelmatig de weergave van je content op sociale media, vooral na updates van Yoast SEO of de sociale media platforms.

Door deze stappen te volgen, kun je de social media-instellingen van de Yoast SEO-plugin efficiënt configureren, wat bijdraagt aan een betere presentatie en zichtbaarheid van je content op sociale media.

Bouw & Industrie

Aannemers

Schilders

Loodgieters

Elektriciens

Dienstverlening

Advocatenkantoren

Adviesbureaus

Schoonmaakdiensten

Transportbedrijven

Gezondheidszorg en Welzijn

Artsen & klinieken

Psychologen

Wellnesscentra

Kappers

Technologie en IT

Softwareontwikkelaars

Netwerkbeheerders

Data-analysten

Computer diensten

Mode & kleding

Kledingwinkels

Schoenwinkels

Accessoirewinkels

Sportwinkels

Elektronica & Gadgets

Computerwinkels

Smartphone en Gadgetswinkels

Elektronicawinkels

Games- en entertainmentwinkels

Bij Diginomad begrijpen we de unieke uitdagingen van uw bedrijf en bieden we gepersonaliseerde digitale oplossingen die uw online aanwezigheid versterken en uw bedrijf laten groeien.

Vergelijk Diginomad

}

Maandag - Vrijdag

09:00 - 17:00

p

Zaterdag - Zondag

Enkel support

Booking Systeem

In een wereld waar tijd gelijk staat aan geld, is efficiëntie van cruciaal belang voor elk bedrijf. Of u nu een hotel runt, een psychologiepraktijk heeft of een ander soort servicebedrijf leidt, een betrouwbaar booking systeem kan het verschil maken. In dit artikel verkennen we de voordelen en toepassingen van een geavanceerd booking systeem dat ontworpen is om aan de diverse behoeften van verschillende bedrijfstakken te voldoen.

 

© 2024 Diginomad | Design by Diginomad | Alle rechten voorbehouden

× Chat Available from 10:00 to 20:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday